Vem kan jobba med UGC?

Feb 27, 2024

 Vi får ofta frågan om vilka som kan jobba med UGC. Svaret blir alltid: UGC är för alla! Tycker du att det är kul att skapa innehåll till sociala medier, ja, då är UGC något för dig.

Lyssnar du hellre än läser? Vi har en podcast om UGC och här kan du lyssna på avsnittet “Vem kan jobba med UGC?

 

Kan verkligen alla jobba med UGC?

Det finns en del som är skeptiska mot den idén. Stämmer det verkligen att alla kan jobba med UGC? Vi hör ofta invändningar som “jag är inte så duktig på tekniken”, “jag är inte kreatör eller influencer” eller “jag är för gammal”. Den som känner någon som redan håller på med UGC, kan också lätt tänka att man måste vara precis som den personen för att lyckas.

Men det är just att vi är olika som är grejen! Inom UGC skapar du innehåll för en målgrupp som är som du. För att det ska bli autentiskt, vilket är målet, behöver företagen hitta UGC-kretörer som just deras målgrupp kan känna igen sig i. Det gör att alla typer av människor behövs. Säljer företaget en produkt för pensionärer, då är det jättebra om den som gör UGC-videon själv är pensionär. Säljer företaget en produkt för småbarnsföräldrar, då passar det kanon om en mammaledig kvinna gör den videon. Och så vidare!

 

Vanliga invändningar

Här kommer ett gäng av de vanligaste invändningarna vi får och våra svar på varför du inte behöver låta dem begränsa dig:

Jag är så obekväm framför kameran, kan jag jobba som UGC-kreatör då?

Ja, det går. En del UGC-uppdrag kräver inte att du filmar ditt ansikte, de kan passa bra att starta med. 

Vår varma rekommendation är dock att du provar att komma över känslan av att vara obekväm. Ingen är bekväm med att filma sig själv och prata till kameran de första gångerna man gör det, det är en vanesak! I UGC-skolan får vi hela tiden höra av våra elever hur de blivit bekväma och trygga med att filma sig själva, fast de känt sig väldigt osäkra i början. Det tar inte ens så många försök innan du börjar känna dig tryggare. Att våga filma sig själv öppnar inte bara upp för att kunna få fler uppdrag, det ger dig också en självförtroendeboost att våga och sedan se att du klarar det! 

Jag är inte så teknisk… Måste jag ha en ny telefon, stativ, studioljus och mikrofon för att göra UGC-videor?

När du börjar som UGC-kreatör behöver du inte köpa något alls, inte ens en ny telefon. Du behöver ha en helt vanlig mobil med okej kamera, det räcker för väldigt många uppdrag. Du kan börja väldigt enkelt och till exempel ställa upp din telefon i en bokhylla när du filmar.

Efter hand brukar många UGC-kreatörer vilja köpa in några saker för att förenkla och utveckla sitt arbete. Ett stativ är smidigt om du filmar mycket och en liten mikrofon, en så kallad mygga, som förbättrar ljudet ökar kvaliteten på dina videor. Däremot är det allra bäst att filma i dagsljus så studioljus är det färre som köper. Och när du fått några uppdrag brukar en nyare modell på telefonen med ännu bättre kamera locka. Men inget av det här är som sagt alls nödvändigt för att komma igång!

Behöver jag ha koll på musik och kunna lägga på det själv?

Nej, det behöver du inte. Det är ganska mycket kring användningen av musik att hålla reda på, som upphovsrättsliga lagar och regler, så det är ofta bättre om företaget sköter det själva. Det är sådant som du kommer överens om med företaget när ni skriver avtal. I UGC-skolan lär du dig inte bara att skapa bra UGC-videor, vi lär dig också om vad du behöver tänka på kring själva affären och vad som behöver stå med i dina avtal.

Men, är inte jag för gammal för att göra UGC?

UGC-branschen, till skillnad från många andra branscher, söker kreatörer i alla åldrar. Faktum är att äldre kreatörer är lite extra eftertraktade, eftersom de är ganska få men många företag vänder sig till just den målgruppen. I UGC-skolan har vi elever på allt mellan 20 och 75 år, och vi ser gärna att ännu fler pensionärer kommer med. UGC är ett fint sätt att dryga ut pensionen och det är kul att prova något nytt, som faktiskt inte alls är så krångligt när någon berättar för dig steg för steg hur du gör.

Jag är ingen influencer och har inga följare.

Det behövs inte. Eftersom UGC-videor sprids i företagens kanaler och inte i kreatörens, behöver du faktiskt inte ens ha egna sociala medier. Du behöver inte vara igenkänd på något vis alls, tvärtom är det ofta en fördel att du är en helt vanlig person och inte något känt ansikte.

Måste jag säga upp mig och starta eget företag för att jobba med UGC?

Nej, inte alls. UGC passar bra att börja med medan du har en annan syssla. Perfekt på helgförmiddagar när du är ledig från jobbet till exempel! Du kan också göra det var som helst, vilket passar bra om du är hemma mycket som när du är föräldraledig eller om du reser som pensionär. Du behöver inte starta ett eget företag utan kan fakturera genom en egenanställningstjänst, som vi skrivit lite om i artikeln Vad får man i lön som UGC-kreatör?

Jag har synliga tatueringar/har acne/är överviktig – är det ett hinder?

Nej, det är det inte. UGC är på riktigt så inkluderande att alla olika typer av människor behövs. Ibland är det superspecifika förfrågningar som riktar sig till just dig, som företag som söker plus size-modeller, hudvårdsföretag som söker dig med acne för att filma när du provar en produkt eller företag som vill ha en person med tatueringar. Det finns produkter och tjänster för allt! Ibland vill företagen ha en specifik typ av person, men många bryr sig inte alls om utseendet på kreatörerna utan vill ha en mångfald.

Nämen, har du läst ända hit nu? Då gissar vi att du är lite sugen på att jobba med UGC hurra! Skriv upp dig på vår väntelista så får du våra allra bästa erbjudanden när vi öppnar nästa antagning till UGC-skolan.

Doppat tårna och sugen på mer?

Företagen ropar efter UGC-kreatörer! I UGC-skolan lär vi dig från grunden hur du gör videor, hur du får uppdrag och hur du tar betalt. Och om du vill, hur du bygger ett helt nytt, platsoberoende arbetsliv.

Jag vill läsa mer om UGC-skolan!